ニュース

ビストロとは?What is a Bistro?

2016年6月8日

ビストロとは、通常、シンプルで心あたたまるスタイルの料理を、格式ばらない気さくな雰囲気で提供するレストランと定義されます。「ビストロ」という呼び名はパリで生まれたと言われますが、詳しい経緯は謎です。19世紀、安価なレストランで出されていた「ビストゥルイユ」と呼ばれる食前酒が語源であるという説もあれば、1814年にしばらくパリを占領していたロシア人の言葉という奇抜な説もあります。言い伝えによれば、短気なロシア兵が、ロシア語で「早く」を意味する「ビストロ!」と食事を催促したため、手間のかからないシンプルな料理を出す店が「ビストロ」と呼ばれるようになったのだそうです。

しかし、本当の起源がどうであれ、パリの共同住宅街の家主が家賃収入を補うため、地下に簡素なレストランを開き、簡単に作れるシンプルな料理を出したことから、クラシックなビストロスタイルのメニューが発展した可能性が大です。時代とともに、ビストロと言えば、コッコーヴァンなど家庭的で田舎風の料理、特にカスレ(フランス風の豆入りシチュー)などの煮込み料理がイメージされるようになりました。ビストロは今ではフランス全土にあります。メニューは時代とともに変化しましたが、簡単に調理でき、健康的で、美味しい料理という正統派ビストロの魅力は変わりません。
bistro2
19世紀のパリと現在の銀座は大きくかけ離れていますが、シンプル、作りたて、便利というビストロの理念は、今でも昔と同様に大切にされています。ビストロ レシャンソンは、ビジネス界の忙しい人々が美味しいランチで一息ついたり、銀座ショッピングの合間にエネルギーを補給したりするのに最適なスポットです。夜のビストロ レシャンソンでは、忙しい1日の終わりに落ち着いたひとときを過ごし、あるいは銀座の多彩なナイトライフに備えていただけます。

ビストロレシャンソンのランチタイムは午前11時30分から午後2時30分まで(土曜、日曜、祝日は午後12時から午後3時まで)、ディナータイムは午後6時から10時(ラストオーダーは9時となります)でございます。

お席に限りがございますので、事前のご予約をおすすめいたします。ご予約はこちらからどうぞ。

どうぞお気軽にフランス各地の味をお楽しみくださいませ。皆様のお越しをスタッフ一同心よりお待ち申し上げます。

—————————————————————–

A bistro is typically defined by its style of cooking, which typically focuses on simple but hearty dishes served in a relaxed, informal atmosphere. The term “bistro” is said to have originated in Paris, but its actual history is shrouded in mystery. Some say it came from a type of aperitif, called a bistrouille, served in reasonably priced restaurants in the 19th century; other more fanciful accounts say it came from when the Russians briefly occupied Paris in 1814. The legend has it that impatient Russian officers would shout “bistro!” the Russian word for “quickly”, in their rush to be served, which is why bistro-style cooking came to be associated with simple meals that don’t require elaborate preparation.

But whatever the true origin of the name, the classic bistro-style menu most likely evolved from when apartment block landlords in Paris would supplement their rental income by opening simple restaurants in the basement, specialising in simple meals that could be easily prepared. Over time, the bistro became associated with home-style cooking, rustic dishes such as coq-au-vin, and in particular, slow-cooked dishes such as cassoulet, a French bean stew. Bistros are now found all over France, and while the menus may have evolved over time, simply prepared but wholesome and tasty food remains the hallmark of the authentic bistro.
bistro_dish
While Ginza may be a long way from 19th century Paris, the bistro ideals of appealing simplicity, freshness, and convenience are just as relevant today as they have ever been. Bistro L’Echanson offers the perfect spot for busy business people to draw breath over an unhurried, delicious lunch, or shoppers to recharge during their Ginza shopping expeditions. During the evening, Bistro L’Echanson offers the opportunity to unwind at the end of a busy day or prepare for an evening enjoying the many cultural attractions Ginza has to offer.

Bistro L’Echanson is open for lunch from 11:30 to 14:30 (Saturday & Sunday 12:00 until 15:00), and for dinner from 18:00 to 22:00 last order 21:00). Pre-booking is not always necessary, but you can reserve your table easily by clicking here.

Please join us for an authentic taste of French cuisine culture! We look forward to welcoming you soon.

———————————————